761301015614448

Kínálatunk

Ingyen szállítjuk!

DUPLÁZOO

Kutya szárazeledelek

Kutya nedves tápok

Cica szárazeledelek

Cica nedves tápok

Kutyaházak

Almok

Kiegészítő termékek

Élősködők ellen kutya

Élősködők ellen cica

Kisállat

Jutalomfalat

Felszerelések

Állatgyógyászati termékek

Téli madár

Tavi hal

Nyakörv Póráz Hám

Kiemelt termékek

Royal Canin Fit 32 4kg

Royal Canin Fit 32 4kg Ár: 17 155 Ft

Platinum Adult Lamb&Reis …

Platinum Adult Lamb&Reis 5kg (ingyenes szállítás) Ár: 15 990 Ft
Új

Brit Care Dog Functional …

Brit Care Dog Functional Snack MINERAL Ham for Puppies 150 g Ár: 1 590 Ft
Új

Immunovet Pets 100db tbl …

Immunovet Pets 100db tbl kutya-macska Akciós ár:
4 990 Ft helyett
3 990 Ft
Új

Royal Canin Maxi Adult 5+ 15kg

Royal Canin Maxi Adult 5+ 15kg Ár: 34 616 Ft
Új

Panzi FitActive …

Panzi FitActive Hypoallergenic Lamb Maintenance Adult (bárány,rizs,alma) száraztáp -15kg Ár: 17 501 Ft

Kapcsolat

Cím: Budapest 1174 Szabadság u. 22

Tel: +36-20/281-8993

E-mail: info@origopet.hu


Nyitvatartás:

Hétfő:         9:00 - 18:00
Kedd:        10:00 - 18:00
Szerda:       9:00 - 18:00
Csütörtök:   9:00 - 18:00
Péntek:       9:00 - 18:00
Szombat:    8:00 - 13:00
Vasárnap:   Zárva

Facebook

Hirdetés

Hasznos tippek

» Etetési tippek kölyökkutyáknak

Mennyi táplálékra van szüksége a kiskutyámnak?

Az ideális táplálékmennyiség meghatározásakor különösen az átlagon felüli gyorsasággal fejlődő és ezáltal a „túl nagyra” nőtt fiatal állatok esetén kell az életkornak és fajtának megfelelő „elérendő súlyt” alapul venni, és nem annyira a pillanatnyi tényleges testsúlyt („valós súly”)! Ha egy túl nagy és nehéz kölyköt a tényleges súlyának megfelelően táplálunk, a további túl gyors növekedést támogatjuk.

Milyen gyakran kell etetnem a kiskutyámat?

  • 4 hónapos korig: 4 étkezés / nap,
  • 6 hónapos korig: 3 étkezés / nap,
  • Féléves kor felett: 2 étkezés / nap,

Napi egy vagy két étkezés javasolt egyébként a felnőtt kutyának is, mely során az étel mennyiségét az egyszerű felezés helyett adagokra is oszthatjuk pl. 1/3 adag reggel és 2/3 este (vagy fordítva). Sőt, a gyomorcsavarodás elkerülése érdekében van, aki legalább 3 étkezést javasol naponta.

Mikor kell átállni a „felnőtteledelre”?

  • Kistestű  fajtáknál (10 kg-ig) kb. 9-12 hónaposan lehet átállni a megfelelő „felnőtteledelre”.
  • Közepes termetű fajták esetén az átállás kb. 12-15 hónapos korban történik.
  • Nagytermetű fajták esetén a növekedés kb. 15-18 hónapos korra szinte befejeződik. Ezért náluk ebben az életkorban lehet „felnőtteledelre” váltani.

Az ezt követő eledelt fajtától, anyagcserétől és teljesítménytől függően kell kiválasztani (pl. Adult Mini normál energiaszükségletű felnőtt kutyák számára 10 kg-os testsúlyig, Adult Medium normál energiaszükségletű felnőtt kutyák számára 11-25 kg között, Adult Maxi normál energiaszükségletű felnőtt kutyák számára 26 kg felett).

» 20 tipp a friss macskatartóknak

20 tipp a friss macskatartóknak

Összegyűjtöttünk 20 tippet a friss macskatartóknak, de azok is találnak benne hasznos tanácsokat, akik már rutinos cicások.

1. Mindig figyelj oda a kártevőkre!

Habár rengeteg macskatartó ismeri a bolhák veszélyeit, azt már kevesebben tudják, hogy sok más kártevő parazita, mint például a galandférgek, az atkák, a fonalférgek és a kullancsok is veszélyt jelentenek a cicákra. Amellett, hogy a kórokozók egy része a gazdikra is ártalmasak lehetnek, sok esetben a gyógyítás nagyon nehézkes és hosszú folyamat. Éppen ezért rendkívül fontos a megelőzés, és az állat élőhelyének tisztántartása, legyen szó akár benti, akár kinti cicáról.

 

2. Fontos lehet az ivartalanítás

Ha új a cicád, és még nem járt kint a nagyvilágban, akkor is bármikor kiszökhet egy kis kalandra, és szinte semmibe sem telik, hogy 2 hónappal később további kiscicák gazdája legyél. Persze mindenki szereti a kiscicákat, azonban ha előzetesen nem vagy felkészülve a tartásukra de te, se a cicád, akkor az ivartalanítás mindkettőtök számára nagy szívesség lehet. A macskák már 4-6 hónapos koruktól is vemhesek lehetnek, ezért nem érdemes sokáig halogatni a döntést.

 

3. Szoktasd a macskádat az alomhoz

Sokan azt hiszik, hogy minden macska ismeri a macskaalom használatát, ez azonban nem mindig van így. Az alom használata nem csak neked könnyíti meg az életedet, hanem a cicád egészége szempontjából is kulcskérdés, éppen ezért, ha azt tapasztalod, hogy a cicád nem szobatiszta, mindenképpen kezd el rászoktatni, akár állatorvosi segítséggel.

 

4. Figyelj oda a cicád karmaira

A hosszú macskakarom nem csak neked lehet fájdalmas, hanem kedvencednek is. Habár a kint élő macskák egy része meg tudja oldani a körme ápolását kaparászással, minden cica esetében fontos lehet a rendszeres karomápolás. Az állatok általában nem szeretik, ha levágják a karmukat, ezért érdemes akkor próbálkozni, amikor fáradtabbak vagy éppen hogy felkeltek egy jó nagy szundizásból.

 

5. Mindig minőségi táplálékot adj a cicádnak

Csak azért, mert valami olcsó, és a csomagolása azt hirdeti, hogy az lesz a cicád kedvence, még nem biztos, hogy hosszútávon jól jár az állat. Mi a PreVitalnál az összes termékünket úgy fejlesztettük ki, hogy odafigyeljünk a cicák speciális igényeire, így minden szükséges tápanyag és nyomelem megtalálható a PreVital macskaeledelekben, amiből a széles választék garantálja, hogy a te cicád is megtalálja a saját kedvencét.
 

6. Rendszeresen tartsd tisztán a macskaalmot

Minden állat esetében más az az időtartam, ami alatt „bekoszolódik” a macskaalom, azonban fontos, hogy soha se várd meg az utolsó pillanatot, amikor már sem te, sem ő nem tudja elviselni a szagokat. Emellett fontos a rendszeresség, ez hosszú távon sokat segít neked illetve a cicádnak is.

 

7. Figyelj oda a kedvenced tisztaságára

Habár a cicák életük elég nagy hányadát töltik tisztálkodással, még is vannak olyan helyek, amire érdemes odafigyelni. Ilyen például a cicák füle, illetve fogazata, de időnként a bundájuk is ápolást igényel. Hetente legalább egyszer érdemes átnézni a cicádat, így rengeteg egészségügyi problémát megelőzhetsz.

 

8. Fontos a cica beoltása

Sok helyen félnek beoltani a cicákat, azonban vannak olyan oltások, amelyek szinte elengedhetetlenek, ha nem szeretnéd, hogy kedvenced komolyabb problémáktól szenvedjen. Éppen ezért fontos, hogy 7-8 hetes koruktól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kapjanak, illetve időnként szükség lehet ezen oltások megismétlésére is.

 

9. Soha ne hagyj figyelmen kívül semmilyen problémát

A cicák, ahogy sok más háziállat, általában magától ki tud gyógyulni a kisebb betegségekből, azonban a probléma az, hogy soha sem tudhatod, mi számít kisebb betegségnek. Lehet, hogy egy egyszerű, kis problémának tűnő dologból lesz a legnagyobb baj, ezért mindig érdemes felkeresni egy állatorvost, hiszen ennyit megér kedvencünk élete.

 

10. Ne etesd túl a macskádat

Minden cicának megvan a tápanyagszükséglete, függően annak fajtájától, korától és nemétől. Ha több ételt kap, mint amit a szervezete megkíván, könnyen elhízhat és túlsúlyos lehet, ami további problémákhoz is vezethet. Éppen ezért mindig csak annyi táplálékot adj kedvencednek, amennyire valóban szüksége van, még akkor is, ha kis túlzással mindent megenne, amit csak elé raksz.

 

11. Nem minden cicának van szüksége szabad térre

Sokan úgy gondolják, hogy a cicák a ragadozó mivoltukból fakadó vadászösztöneiket csak a szabadban tudják kiélni, azonban ez nem igaz, hiszen egy-egy beltéri játék is kielégítheti ezeket az ösztönöket. Mindenki a saját lehetőségei és véleménye alapján engedheti ki a cicákat, azonban fontos megjegyezni, hogy a szabadban jóval több veszély leselkedik rájuk, és egy kizárólag bent tartott cica is élhet teljes és boldog életet.

 

 

12. A macskák nem mindenevők

Sokan azt hiszik, hogy amit a cica magától megeszik, az jó neki, legyen az akár más állatok számára készített eledel. Ez sajnos nincs így, ezért mindig figyeljünk oda, mit kap enni, hiszen vannak számára kifejezetten tiltott ételek. A PreVital termékei kizárólag a macskák számára készültek, és minden meg van bennük, hogy egy cica egészséges és jóllakott lehessen.

 

13. A különböző háziállatok nem mindig jönnek ki jól egymással

Habár a kutyák és a cicák legendás ellentéte rengeteg esetben nem igaz, sokszor az is megtörténhet, hogy a cica támadja meg a kutyát és nem fordítva. Fontos, hogy ha már meg is van a két háziállat, össze kell szoktatni őket, és ez igaz más jellegű háziállatok esetében is, még akkor is, ha azok közvetlenül nem is érintkeznek egymással.

 

14. Fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzésre

Az állatorvosra nem csak akkor van szükség, ha már kész a baj. Ahogy az emberek esetében, úgy a macskáknál is fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen rengeteg betegség csak hosszú lappangási idő után tör elő, illetve lehetnek olyan problémái is kedvencünknek, amit a gazdi avatatlan szemei nem feltétlenül vesznek észre.

 

15. Legyen a cicádnak nyakörve

Amikor már egy cica megszokta a felségterületét, illetve azt, hogy hol kap rendszeresen enni, akkor az ember azt gondolja, hogy nem fog elkóborolni. Ez a kizárólag házban tartott cicáknál általában így is van, azonban akik gyakran járnak a szabadban, teljesen váratlan esetekben is eltűnhetnek. Éppen ilyenkor fontos egy nyakörv, amin rajta van akár az elérhetőséged is, hogy könnyebben megelőzhesd a nagyobb bajt.

 

16. Az állatgyógyszerek nem minden állat esetében jók

Sőt, egyes kutyagyógyszerek akár halált is okozhatnak a cicáknál, de egyébként is fontos, hogy mindig az állatorvos által előírt gyógyszerrel és gyógyszermennyiséggel kezeld a cicádat, hogy valóban meg is gyógyuljon.

 

17. A cicák nem mindig köhögnek fel szőrcsomókat

Habár a cicák gyakran szokták a bennük összegyűlő szőrlabdát felköhögni, ha ez nagyon gyakran történik, akkor az állatnak könnyen lehet, hogy valamilyen problémája van. Ugyanez igaz az ellenkező esetben is, ha soha sem találunk ilyen szőrcsomókat a kedvencünk körül, érdemes az állatorvos tanácsát kérni.

 

18. Fontos a cicák tanítása

Sokakban az a tévhit él, hogy tanítani csak a kutyákat szabad, azonban ez nem igaz. A cicáknál ugyanilyen fontos a vezényszavak alkalmazása, és még ha sokszor úgy is tűnik, hogy egyáltalán nem érdekli őket, amit kérni szeretnénk, hosszú távon mind a gazdi, mind a cica jobban jár, hogyha könnyebben megértitek egymást

 

19. Nem minden cica gyengéd

Számunkra a cicák kedvenc tevékenysége a dorombolás, azonban azt is el kell tudnunk fogadni, hogy nem minden cica szeret túl gyakran a gazdihoz bújni. Ezzel együtt lehet, hogy ugyanúgy szeret minket, mint mi őt, még akkor is, ha időnként kapunk egy-egy karmolást. Erről a cicák részben leszoktathatók, és ha nagyon gyakran csinálják, érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, de néha azt is meg kell szoknunk, hogy néhány cica soha sem lesz a gyengédség mintaképe.

 

20. Figyelj oda arra, ha a cicád furán viselkedik

Kerüli a macskaalmot, vagy kihagy egy-két étkezést? Elsőre csak kisebb furcsaságnak tűnhet, azonban könnyen lehet, hogy sokkal komolyabb probléma rejtőzik ezek mögött. Mindig figyelj oda cicád egészségére, hiszen ő csak tetteivel képes tudatodra adni, ha valami problémája van.

» A cicák megnevelése

A cica megnevelése

A macskák különös módon viselkedhetnek, ha betegek, fájdalmaik vannak, idegesek, félnek vagy hosszú távon unatkoznak. Agresszívvá válhatnak, táplálkozási problémáik léphetnek fel, de az is elképzelhető, hogy leszoknak a szobatisztaságról. Vannak azonban olyan viselkedési formák, amelyekre „nincs mentség”, mert abból adódnak, hogy kedvencünk egyáltalán nem ismeri azokat a szabályokat, amelyeket a békés együttélés érdekében felállítottunk, illetve nem vesz róluk tudomást. Természetes, hogy nekünk is vannak elvárásaink a cicával szemben, és hogy bizonyos magatartásformákat nem tolerálunk. A mi feladatunk, hogy megértessük macskánkkal, hogy mit szabad és mit nem, azaz, hogy elfogadtassuk vele a „házirendet”.
 
Az általános vélekedés szerint a macskák önző, független lények, akiket igazából semmi és senki nem érdekel önmagukon kívül. Sokan azt gondolják, hogy a „hűséges és okos” kutyákkal ellentétben képtelenség őket megnevelni, mert nincs bennük semmi tekintélytisztelet, és eszük ágában sincs változtatni a viselkedésükön az emberek kedvéért. Amikor hozzálátunk kedvencünk szocializálásához, meg se próbáljuk őt a kutyákhoz hasonlítani! Ahhoz, hogy a legkisebb hatást tudjuk gyakorolni a macskánkra, meg kell értenünk a személyiségét, és a viselkedésének mozgatórugóit. A legjobb bizonyíték arra, hogy a macska „nevelhető”, hogy apró kölyök korában rengeteg mindent megtanul a mamájától és a testvéreitől. Az anyamacskát utánozva sajátítja el a tisztálkodást, a macskavécé használatát és a vadászat fortélyait. Ha „szemtelenkedik”, az anyja határozottan rendreutasítja, más helyzetben azonban megjutalmazza egy kis szeretgetéssel, mosdatással. A testvéreivel folytatott játék, birkózás közben rájön arra, hogy mi az, ami fájdalmat okoz, és mi az, amit nem tűrnek el a fajtársai. Az első hetekben sok egyéb dolgot is meg kell tanulnia a kis állatnak, többek között rá kell jönnie, hogy milyen veszélyek leselkednek rá a környezetében. A szükséges ideig a mamája mellett cseperedő kölyök, aki mindeközben hozzászokik az emberek társaságához is, messziről felismerhető, mert magabiztosan, félelem nélkül lép ki a nagyvilágba, kiegyensúlyozott a kapcsolata az őt körülvevő állatokkal és emberekkel, és ennek köszönhetően sokkal könnyebben tud alkalmazkodni. Az utcán felnőtt kiscicák jóval nehezebb helyzetben vannak, mert távolságot tartanak az emberekkel szemben, bizalmatlanok, ami megnehezíti a velük való kommunikációt, és valószínűleg rettegnek az új helyektől.
 
Erőszakkal soha!
Le kell szögeznünk, hogy erőszakkal képtelenség megfegyelmezi egy macskát. A kutya falkaállat, és pontosan tisztában van a családban elfoglalt helyével, illetve azzal, hogy a gazdája a „falkavezér”. Ezzel szemben a cicák tökéletesen egyenrangúnak képzelik magukat az emberekkel, és eszükbe sem jut, hogy azért kellene engedelmeskednie nekünk, mert mi vagyunk a „főnökök”. A macskák a természetben önállóan, magányos vadászként élnek, és többnyire nem tagjai semmilyen hierarchikus közösségnek, ezért fel sem merül bennük, hogy alkalmazkodjanak. Megfigyelhetjük azonban, hogy a cica magától is megtanul sok mindent. A legtöbb macska remek időérzékkel rendelkezik, és pontosan tudja, hogy a nap melyik időszakában várható a gazdája hazaérkezése. Megtanulja azt is, hogy milyen hangok jelzik a vacsora közeledtét, és rohannak, ha meghallják a konzervnyitás zajait. Ha a macskára hatni akarunk, egyetlen lehetőségünk, hogy motiváljuk őt, és éreztetjük vele, hogy jól jár, ha azt teszi, amit elvárunk tőle. Ennek feltétele, hogy a cica jól ismerjen és elfogadjon minket, azaz hogy kialakuljon a kötődés köztünk. Érintsük meg a cicát minél többször, simogassuk, vegyük az ölünkbe, és beszéljünk hozzá kedvesen, hagyjuk, hogy megismerjen minket. Ha csupa pozitív élményben részesül általunk, akkor kötődni kezd hozzánk, és fontossá válik számára, hogy fenntartsa a jó kapcsolatot velünk. Ha azt látjuk, hogy feloldódottan viselkedik a társaságunkban, akkor nyert ügyünk van. Az irántunk táplált bizalom egyik legtipikusabb megnyilvánulása, ha teljesen elengedi magát alvás közben, kinyújtja a végtagjait, és eközben a hasát is felénk fordítja, ez ugyanis azt jelzi, hogy tökéletes biztonságban érzi magát velünk. Épp ezért soha nem szabad erőszakkal közelítenünk felé. Az ordibálásnak, dühnek, testi fenyítésnek semmi értelme, mert nagyon megijeszthetjük vele a cicát, és mindenképpen sokat ártunk a kapcsolatunknak. Ha a macska elveszti a bizalmát velünk szemben, szinte reménytelenné válik, hogy hassunk rá.
 
Fő a következetesség!
Szintén fontos, hogy a szabályok attól a pillanattól kezdve érvényesüljenek, hogy a cica beteszi a lábát a lakásunkba. Érdemes már a megérkezése előtt felállítani a macskára vonatkozó házirendet, és az összes családtaggal megállapodni abban, hogy mit engedünk meg leendő kedvencünknek, és mit nem. El kell döntenünk, hogy mely helységekben tartózkodhat a cica, és hová nem mehet be, engedjük-e, hogy az ágyunkra telepedjen, vagy nem, hol etetjük, juttatunk-e neki falatokat a saját ennivalónkból, vagy nem, mivel játszhat, és mi tabu számára. A szabályokat a későbbiekben következetesen be kell tartani, mert annak semmi értelme, hogy a különböző családtagok más-más elvárásokat támasszanak a kis négylábúval szemben. Ha megállapodtunk abban, hogy a cicának nincs helye a konyhában, akkor ügyeljük arra, hogy senki se juttasson titokban sonka- és sajtdarabokat az étkezőasztal alatt megbúvó macskának. Néha természetesen nagyon nehéz következetesnek maradni, de a saját érdekünkben feltétlenül szükséges. Ha a kiscica hajnalban kétségbeesetten nyávog a hálószobaajtónk előtt, mi megsajnáljuk, és megengedjük neki, hogy ez alkalommal a takarónk alá bújva aludjon, ő joggal várja el, hogy ettől kezdve minden éjszakát velünk tölthessen. Ha sziklaszilárdan elhatároztuk, hogy a macskának nincs helye a hálószobában, illetve az ágyunkban, tartsunk ki e mellett. Ilyen esetekben, ha bármilyen módon reagálunk a nyávogására, akár csak annyiban, hogy kimegyünk hozzá és megszidjuk, ő úgy érzi, elérte, amit akart, hiszen unatkozott, magányos volt, és végre foglalkoznak vele. Egyetlen lehetőségünk, hogy nem veszünk tudomást a hajnali látogatásról, és akkor van esélyünk, hogy idővel megszokja: az éjszaka az alvás ideje, amikor nincs játék és simogatás. Hasonló helyzet, ha a cica hangosan nyávogva ennivalót követel, és adunk neki valami finomat, csak hogy abbahagyja a nyávogást. Ezzel meg is tanítottuk arra, hogy milyen módszerrel szerezhet extra csemegéket az etetési időn kívül.
 
A jutalmazás
Ha meg akarunk tanítani valamit a cicának, illetve rá akarjuk venni valamire, az egyetlen esélyünk a jutalmazás. A cica tanítását elősegíti, hogy nagyon kíváncsi, és imádja, ha foglalkoznak vele. Tegyünk úgy, mint a valódi idomárok: szerezzünk be valamilyen jutalomfalatot, amiért kedvencünk „megőrül”, és jutalmazzuk minden alkalommal, amikor végrehajtja, amit elvárunk tőle. Ilyen módszerrel pillanatok alatt megtanulja a nevét, és jön, ha hívjuk, visszahozza az eldobott tárgyakat, leül, pacsit vagy „puszit” ad, és még ezeknél komolyabb mutatványokat is produkál. Az „idomítás” lényege, hogy tudatosan összekapcsolja a feladat végrehajtását és az azt azonnal követő finom jutalmat. Nagyon fontos, hogy soha se hívjuk magunkhoz, amikor megszidni készülünk! Egy idő után persze elhagyható a jutalmazás: ha rögzült benne, hogy a nevét hallva érdemes azonnal megjelennie nálunk, élete végéig reagálni fog a hívásunkra. Tudnunk kell azt is, hogy a legtöbb macska a dicséretet is jutalomnak értékeli, s nagyon élvezi, ha megsimogatjuk, kényeztetjük, és közben kedvesen beszélünk hozzá.
 
Amit nem szabad…
Egész más a helyzet, ha arra akarjuk rávenni a kedvencünket, hogy valamit NE tegyen. Mindenképpen legyen az eszköztárunkban egy tiltószó! Ha látjuk, hogy a cica a konyhapulton mászkál és valami maradék után szimatol, illetve a lábujjunkat vagy a bútorunkat rágcsálja, vagy bármi olyat tesz, amiről szeretnénk leszoktatni, minden alkalommal éles hangon, röviden szóljunk rá, esetleg hangosan tapsoljunk, vagy adjunk ki „sssss” hangot, mint az anyamacska, amikor a kölykeit fegyelmezi. A macskák általában nem szeretik a kellemetlen zajokat, és ösztönösen menekülőre fogják. Ha ez nem elég, határozott mozdulattal akadályozzuk meg, hogy folytassa a tevékenységét. A figyelmeztetésnek azonban csak és kizárólag „tettenérés” esetén van érelme. A macskák egy-két perc alatt megfeledkeznek arról, hogy mit tettek korábban, tehát ha este hazaérve észleljük, hogy valaki a nap folyamán széttúrta a szemetesláda tartalmát, teljesen felesleges a cicát megszidni, mert fogalma sem lesz arról, hogy mi a bűne. Nehezebb tehát a helyzet, ha kedvencünket olyan „rosszaságról” akarjuk leszoktatni, amit a távollétünkben követ el. Arra ugyanis néhány alkalom után rájönnek, hogy az emberek nem szeretik, ha a pulton mászkál, és a társaságunkban feltehetőleg nem ismétli ezt meg többet. Azonban bármilyen szomorú, de a legtöbb cica úgy gondolkodik, hogy „amikor a lakótársaim itthon vannak, nem mehetek a konyhapultra, de miért ne tehetném ezt akkor, amikor senki sem látja?”. A legegyszerűbb persze, ha kedvencünket egyszerűen kizárjuk azokból a helyiségekből, amelyekben nincs helye, de ha erre nincs lehetőség, meg kell próbálnunk „átverni” őt. Azt a hatást kell benne keltenünk, hogy a „büntetés” független tőlünk. Erre az estre szokták javasolni a vízipisztoly használatát. Ha a macska azt hiszi, hogy az őt rosszalkodás közben eltaláló vízsugár nem tőlünk érkezik, hanem maga a tiltott hely – jelen esetben például a konyhapult – okoz számára ilyen kellemetlen élményt, akkor távol tartja majd magát ettől a helytől. Hasonló hatást érhetünk el, ha megdobjuk őt egy szivaccsal. A lényeg, hogy fájdalmat ne okozzunk, csak ijesszük meg egy kicsit kedvencünket úgy, hogy ő ne velünk kösse össze a kellemetlen élményt. Még hatásosabb lehet, és a távollétünkben is működő módszer, ha a cica számára elviselhetetlen szagú „távoltartó” spray-t alkalmazunk a tiltott felületen, esetleg egy időre bevonjuk alufóliával, amihez nem szeretnek hozzáérni, vagy mindkét oldalán ragadó csíkkal, amibe szintén nem kellemes belelépni. El kell azonban mondanunk, hogy nincsenek minden macskára érvényes szabályok, és ezért nagyon kreatívnak kell lennünk. Minden macska esetében más módszer válik be. Be kell vallanom, hogy nekem van egy olyan fiatal macskám, akit az sem tart vissza a konyhapulton való közlekedéstől és a serpenyők kinyalogatásától, ha egy szakácskönyvet vágnak hozzá. Nincs más lehetőségem, mint kivárni, hogy idővel lehiggadjon, megfontoltabbá váljék, és addig is kizárni őt a konyhából.
 
Amit mi tanulunk tőlük
Végül ejtsünk néhány szót arról is, hogy a macskák milyen hatást gyakorolnak ránk, és mit „tanítanak” ők nekünk! A legtöbb macskagazdi számára a macska a természetet, a „vadont” jelképezi, és nagy élvezetet talál abban, hogy otthonában figyelje az apró ragadozót. A cica elegáns mozgása, viselkedése nagyon hasonló a méltóságteljes és félelmetes nagymacskákéhoz, de kicsi, meg lehet simogatni, és édesdeden szunyókál az ölünkben. Ez a kettősség teszi olyan vonzóvá számunkra ezeket a csodálatos kis teremtményeket. Mára tudományos vizsgálatok igazolták azt a tényt – amit mi, cicabarátok eddig is sejtettünk –, hogy a macskatartás jó hatással van ránk.

» Így etessük kedvencünket!

Így etessük kedvencünket!
Ne tévesszen meg bennünket az, hogy házi cicáink a carnivora rendjébe, azaz a ragadozókon belül a száz százalékos húsevők csoportjába tartoznak. A vadon élő macskafélék ugyanis szőröstül, bőröstül eszik meg zsákmányukat, így áldozatuk beleiből és a bőrből, zsírból szinte minden szükséges ásványi anyagot és tápanyagot megkapnak. Ha mi tiszta marhahúst veszünk kedvencünknek, azzal ugyan finom csemegét tálalunk neki, de messze nem pótoljuk vele mindazt, amire egy cicusnak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szüksége van.
 
Megfelelő ételeket adni a macskánknak nem is olyan bonyolult. Néhány alapszabályt kell figyelembe venni és akkor biztos, hogy egészséges és vidám négylábú társunk lesz.
 
Életfontosságú anyagok
A macska emésztése kimondottan húsra, azaz a fehérje dús táplálék feldolgozására alkalmas. A keményítőben gazdag ételek, mint a krumpli vagy a rizs viszont okozhatnak nehézséget a cica gyomrában, beleiben.
 
Viszont annál nagyobb szüksége van minden cicának taurinra, argininra, amelyek különböző aminosavak illetve arachidonsavra, ami telítetlen zsírsav. Ezenkívül minden kistigrisnek kell A és B vitamin is a szép fényes szőrhöz, a tiszta tekintethez, a játékos kedélyhez.
 
Mindezeket az életfontosságú anyagokat ideális esetben a készen kapható macskaeledelek révén tudjuk biztosítani cicánknak, hacsak nem egerészik a kedvencünk rendszeresen.
 
A legutóbbi felmérések szerint a cica számára a vegyes etetés a legjobb: azaz, ha nedves és száraz eledellel etetjük kedvencünket egyszerre.
 
Szaftos eledelek
Fontos,hogy a cica étrendjében szerepeljen nedves eledel. A macskák ugyanis nem isznak rendszeresen, ezért folyadékszükségletüket is a táplálékból nyerik. Egy-egy jól összeállított macskatáp víztartalma akár a 80 százalékot is elérheti.
 
A nedves táplálékok igen sokféle változatban kaphatók. Egyfelől különböző húsokból készítik, halas, csirkés, marhás a legmegszokottabb. De a cicáknak kedveskedő gazdák választhatnak kacsásat, lazacosat, nyulasat is a változatosság kedvéért. A macskák ugyanis rendszerint kedvelik a variációkat, nem szívesen esznek mindig ugyanazt.
 
Akad olyan négylábú is, amelyiknek az sem mindegy, milyen elkészítési módban kapja a finomságot. Némelyik szósszal kedveli, egyesek zselével vagy pástétommal, legtöbbjük mindegyiket imádja. De hogy mi a kedvenc, azt csak kísérleti úton tudjuk megállapítani.
 
 
Száraz táplálék
A szárazeledel is számos előnnyel rendelkezik. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a szárazeledelek víztartalma rendszerint 10 százalék alatt van. Ezért mindig legyen vízzel teli tálka a cica számára odakészítve, hogy a szárazeledel után bármikor ihasson, ha megszomjazik. Különösen az idősebb macskáknál, melyeknek a vesefunkciói már nem tökéletesek, nagyon fontos a megfelelő folyadék bevitele. Ugyanígy érzékeny a sterilizált macskák húgyvezetéke, ezért érdemes nekik olyan eledelt kínálni, ami kimondottan az ivartalanított állatoknak készült, ez ugyanis kíméli a cica kiválasztó rendszerét.
 
 
Az apró ragadozóink fogának egyébként eleve jót tesz a szárazeledel fogyasztása. A szaftos eledeleket ugyanis szinte csak nyeli a cica, még a darabosat sem kell nagyon rágnia. A száraz táp fogyasztása közben viszont a megrágott ételdarabok le is csiszolják a fogkő egy részét.
 
A száraz táp másik nagy előnye a tartóssága. Ez alatt nem csak azt értjük, hogy beszerzés után jó ideig megőrzi szavatosságát, hanem azt, hogy a macskának kitéve napokig eláll a tányérban. Ha hosszabb ideig hagyjuk egyedül kedvencünket – aminek ő egyáltalán nem örül -, akkor nagyobb adagot is kitehetünk neki a szárazeledelből, amit ő beoszthat magának, és ha megéhezik, majszolhat belőle.
 
 
Hová lett a vaj?
Bizony a cirmos cica bajszán billeg a vajmaradék, a macskák ugyanis – húsevő ide, vagy oda – rendszerint kedvelik a tejtermékeket. Szívesen nyalogatják a vajat, ami kimondottan jót tesz az emésztésüknek, ha kis mennyiségben és nem túl gyakran adjuk nekik. Ugyanígy boldogan nyalják a tejfölt, egyes cicák a joghurtot, kefirt is. Azonban ezekből csak keveset és ritkán kínáljunk – hetente egyszer egy-két teáskanálnyit - , különben szaladgálhatunk a cica-toalettet tisztogatni. Egyes gazdák szoktak néha olívaolajat keverni a macskatápba, szintén azért, hogy segítsék a háziállat emésztését, de a cicák közül sok nem tolerálja az olaj ízét.
 
A tejet viszont a macskák rendszerint szívesen isszák, ha megszokták kiskorukban. Felnőtt cica ritkán fogyaszt tejet, ha nem kapott kölyökként is. Azonban a macskák emésztése nehezen tolerálja a tejben lévő laktózt, ettől hasmenést kaphatnak. Ezért, ha szeretnénk, hogy bársonytalpú kedvencünk tejet igyon, érdemes a laktózmentes, különböző tápanyagokkal dúsított, kimondottan macskák számára készült tejet vásárolni.
 
 
Jutalomfalatok
Léteznek a cicáknak készült speciális jutalomfalatok, melyek nemcsak nagyon finomak, hanem több közülük extra előnnyel is rendelkezik a cica és a gazdi közös örömére.
 
Tudta, hogy a macskák gyomrában felgyülemlett szőr labdává alakulva kellemetlen érzést okoz számára és komolyabb probléma forrása is lehet? A szőrlabda akkor alakul ki, amikor a cica a nyelvével nyalogatja, tisztogatja a bundáját és lenyeli a szőrszálakat, majd a gyomorban összeállnak és golyóvá/csomóvá alakulnak. Léteznek viszont ma már olyan jutalomfalatok, melyek megelőzik a szőrlabdák kialakulását a cica emésztőrendszerében, tisztán tartják beleit és elősegítik a „mosdás” során összegyűlt szőrszálak továbbítását és kiürülését.
 
A cicák fogai is mindennapos ápolásra szorulnak, akár csak az emberé. A macskák fogazata ifjú korukban hófehér és éles, de bizony a fogkő réme őket is fenyegeti. Már fiatal korától ajánlott elkezdeni a száj ápolását, hiszen kutatások bizonyították, hogy a házimacskák közel 80%-ánál mutatkoznak a fogínygyulladás jelei, mire elérik a 3 éves kort. Ez a fogkőképződés következménye és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet, ezért a cicák fogait rendszeresen ellenőriztessük az állatorvossal. De mit tehetünk ezen kívül? Ma már kapható a boltokban kifejezetten a fogkő és fogínygyulladás kialakulását megelőző kiegészítő eledel is macskáknak, mely nemcsak kívül ropogós, hanem speciális összetevőinek köszönhetően segít megőrizni a cica fogainak és ínyének egészségét.
 
Az egészség megőrzéséhez a cicáknak is vitaminokra van szükségük. Vitaminigényüknek van néhány jellegzetessége – például az A-vitamint a macska nem tudja előállítani béta-karotinból -, ezért az optimális vitaminellátásra mindenképp oda kell figyelni. Kapható már omega 3 zsírsavat és többféle vitamint is tartalmazó jutalomfalat, hogy segítsen a cica egészségének megőrzésében.
 
Idős és fiatal cicák etetése
Az újszülött kicsik természetesen anyatejen élnek életük első nyolc hetében. Azonban rendszerint már a negyedik héttől – mikor anyjuk tejtermelése csökkenni kezd - elkezdenek beleenni a szülő táplálékába, megízlelik az anyatejen kívüli ételeket is. Az örökké hancúrozó, növekedő kismacskáknak olyan eledel kell, amely segíti csontjaik és izmaik harmonikus növekedését. A kölyköknek összeállított macskaeledel rendszerint figyelembe veszi a kicsik vitamin és ásványi anyag igényét. Ezek az ételek kisebb darabokból is állnak, hiszen az apró macskaszáj és a tejfogak még nehezen küzdenének meg a felnőtt állatoknak készült adagokkal. A kiscicáknak biztosítani kell, hogy bármikor hozzáférjenek a táplálékukhoz. Hiszen a gyomruk még olyan pici, mint a hüvelykujjunkon a köröm, viszont a sok mozgáshoz és fejlődéshez állandó energiára van szükségük az apróságoknak, egészen addig, amíg ivarérettek nem lesznek. Ezért érdemes és fontos,hogy ebben az időszakban a speciálisan junior cicáknak készített eledellel etessük kedvencünket.
 
Ezzel szemben az idős cicáknak azért van szükségük másféle táplálásra, mert ők már csak keveset mozognak, emésztésük is lelassult. Körülbelül a 7.életévük után tekinthetjük macskánkat szép korúnak. Ahogy egyre idősebb lesz kedvencünk, a máj és vese funkciói alábbhagyhatnak. A kimondottan senioroknak szánt kész ételek több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, viszont kevesebb tápanyagot, ami tökéletesen megfelel az idős állat igényeinek. Lelassult tempójuk miatt már nem igényelnek annyi ételt, viszont az immunrendszerük és emésztésük segítésére több vitaminra és ásványi anyagra van szükségük. Míg a kifejlett macskákat elég naponta háromszor megetetni, addig a koros kedvenceknek gyakrabban illik kisebb adagokat biztosítani és ügyelni kell arra, hogy megfelelő legyen az öreg macskáknál a folyadékbevitel is. Egy házi tigris igen szép kort megérhet, ha nem jár ki és nem fenyegeti semmilyen kinti veszély, viszont otthon kiegyensúlyozott és megfelelő táplálást kap. Azzal is megkönnyíthetjük étkezését, ha magasabb tányérban adjuk neki az ételt.